Witamina C w kosmetykach

Witamina C w kosmetykach

Data dodania: 31/03/2020 19:21

Praktyczne i profesjonalne porady kosmetologa dla osób chcących pogłębić swoją wiedzę. Sprawdź swoje wiadomości i wykorzystaj w codzinnej pielęgnacji.

Witamina C zwana również witaminą młodości. To jedna z najważniejszych w kosmetyce substancji aktywnych, prawdziwa „królowa". Ważna jest tym bardziej, że jej obecność w naszym organizmie jest uzależniona tylko i wyłącznie od tego ile dostarczymy jej organizmowi w naszej diecie, suplementacji oraz pielęgnacji.

WŁAŚCIWOŚCI WITAMINY C

Aktywność anti-aging witaminy C wynika z jej udziału w biosyntezie włókien podporowych skóry: kolagenu i elastyny, co wpływa na wygładzenie, ujędrnienie oraz zagęszczenie struktury skóry. Kolejnym atutem kwasu askorbinowego są jego właściwości antyoksydacyjne, co ma ogromny wpływ na spowolnienie procesu starzenia się skóry wywołanego czynnikami zewnętrznymi, przede wszystkim słońcem. Powoduje spowolnienie syntezy melaniny, dzięki czemu wykazuje swoje działanie rozjaśniające, dlatego zalecana jest w terapiach stosowanych w przypadku zmian barwnikowych wywołanych przez promieniowanie UV. Ponadto witamina ta wpływa uszczelniająco na naczynia krwionośne, przyspiesza procesy gojenia, poprawia nawilżenie -skóra staje się bardziej rozświetlona i pełna blasku. Wykazuje również działanie seboregulujące, delikatnie złuszczające, antybakteryjne i przeciwzapalne, co wpływa na zmniejszone pojawianie się zmian trądzikowych. Wpływa na syntezę ceramidów, dzięki czemu zmniejsza się transepidermalną utrata wody przez naskórek, co również podnosi ochronę skóry przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Witaminę C zaleca się stosować w kosmetyce całorocznie, ze względu na jej wspomagające działanie na ochronę przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym. Co w rezultacie poprawia ochronę filtrów przeciwsłonecznych, przede wszystkim w trakcie silnego nasłonecznienia podczas wakacyjnych urlopów.

WSKAZANIA DO STOSOWANIA

  • tendencja do rumienia skóry,
  • rozszerzone naczynka
  • starzenie się skóry
  • utrata jędrności i elastyczności skóry, zmarszczki
  • przebarwienia,
  • szara, ziemista cera
  • trądzik pospolity,
  • trądzik różowaty.

 

STĘŻENIE WITAMINY C W KOSMETYKACH

Najczęściej zawartość witaminy C w preparatach zalecanych do stosowania na skórę twarzy wynosi od 5% do 20%. Ze względu na cienką skórę okolicy oka, i właściwości złuszczające witaminy C, na tą strefę zaleca się preparaty z zawartością od 3% do 5% tego składnika aktywnego.

FORMY WITAMINY C W KOSMETYKACH

Witamina C jest rozpuszczalną w wodzie, co ogranicza jej działanie wyłącznie do naskórkowej części skóry.

  • W formie kwasu askorbinowego jest bardzo wrażliwa na światło i temperaturę powodującą jej utlenianie, czyli dezaktywację działania składnika aktywnego i pozbawienie go właściwości.
  • Przechowywanie czystej formy kwasu askorbinowego zaleca się w buteleczkach z ciemnym szkłem, w warunkach z ograniczonym dostępem światła i niskiej temperaturze (nie trzymać np. w łazience)
  • Glukozyd askorbylu (INCI: Ascorbyl Glucoside) – powstaje z witaminy C i skrobi. Po zastosowaniu na skórę, pod wpływem enzymów powoli uwalnia kwas askorbinowy, dzieki czemu wnika w głębsze warstwy naskórka, hamuje wytwarzanie melaniny, zmniejsza przebarwienia.
  • Sól magnezowa fosforanu askorbylu (INCI: Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP) –działanie rozjaśniające oraz antyoksydacyjne w stężeniach powyżej 10%.
  • Palmitynian askorbylu (INCI: Ascorbyl Palmitate) – mała aktywność biologiczna, duża stabilność. W skórze przekształca się do czystej postaci witaminy C.
  • Sól sodowa fosforanu askorbylu (INCI: Sodium Ascorbyl Phospate (SAP)) – działanie rozjaśniające, antyoksydacyjne, antybakteryjne. Dedykowana skórom wrażliwym. Zalecane stężenie powyżej 10%.
  • Tetraizopalmitynian askorbylu (INCI: Tetrahexyldecyl ascorbate) – lipofilowa witamina C, trwała, stabilna, idealna dla osób o cerze delikatnej i nadwrażliwej, które nie tolerują witaminy C w postaci kwasu L-askorbinowego. Występuje w formie olejowej, dlatego penetruje w głębsze warstwy naskórka. Bardzo dobre efekty wykazuje już przy stężeniu 1-3% . Posiada najwyższą stabilność wynoszącą nawet do kilkunastu miesięcy. Idealnym przykładem preparatu z tym rodzajem witamin C jest Dermaquest C Infusion Cleanser.
  • W celu ułatwienia transportu witaminy C w głąb skóry zastosowano w kosmetologii specjalne nośniki - LIPOSOMY. W ich wnętrzu umieszczona zostaje substancja aktywna, w tym przypadku witamina C, a błony okalające związek chronią go przed wcześniejszą dezaktywacją i umożliwiają penetrację w głębsze warstwy naskórka.

WSKAZÓWKI DO STOSOWANIA WITAMINY C

  • Działanie przeciwzmarszczkowe zapewnimy kupując kosmetyk zawierający różne formy witaminy C w stężeniu powyżej 15%,np.: Obagi Serum 20% Professional-C
  • Chcąc uzyskać „efekt bankietowy" rozświetlenia skóry przed wielkim wyjściem sięgnij po ampułki czy serum z czystą postacią witaminy C: SesDerma C-Vit Intensywne Serum

 

mgr Dagmara Kierasińska

Kosmetolog - Beauty Club LEMONÉ

Zobacz inne artykuły

Inne poradniki zdrowia i urody