Kwasy w kosmetykach = ZŁUSZCZANIE?

Kwasy w kosmetykach = ZŁUSZCZANIE?

Data dodania: 18/03/2021 12:00

Kwasy to związki chemiczne o pH poniżej 7. Najczęściej kojarzą nam się z procesem złuszczania naskórka, ale czy zawsze pełnią taką funkcję?

Działanie danego hydroksykwasu zależy od stężenia w jakim występuje w preparacie. W kosmetykach znajdują się także „kwasy", które w żadnym stopniu nie mają nic wspólnego ze złuszczaniem, a wykazują działanie silnie nawilżające i odżywcze. Do tej grupy zaliczyć możemy np. kwas hialuronowy zaliczany do mukopolisacharydów czy kwasy tłuszczowe.

W kosmetologii wyróżniamy trzy rodzaje kwasów hydroksylowych:
AHA (glikolowy, migdałowy, mlekowy, azelainowy, jabłkowy, pirogronowy, winowy)- mają najsilniejsze działanie, polecane do cery mieszanej, suchej i dojrzałej.
BHA (salicylowy)- idealny do cery trądzikowej i tłustej.
PHA (laktobionowy, glukonolakton)- polecane do cery wrażliwej i naczyniowej.

W zależności od rodzaju kwasu zawartego w kosmetykach mogą one również działać przeciwstarzeniowo, nawilżająco jak np. kwas ferulowy. Szereg kwasów zawartych w składzie preparatu nie pełni funkcji składnika aktywnego a działa jako substancja pomocnicza, czyli taka, która odpowiada za trwałość, zapach, konsystencję i barwę, np. kwas dehydrooctowy.

Składnikiem aktywnym, który coraz częściej występuje w kosmetykach do pielęgnacji codziennej są kwasy nukleinowe- DNA i RNA. Przyspieszają odnowę komórkową, usprawniają ich metabolizm, chronią przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i innych czynników zewnętrznych.

Kwas liponowy charakteryzuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi, dzięki którym skutecznie zapobiega uszkodzeniom skóry. Ze względu na niewielki rozmiar cząsteczki może on dotrzeć do głębszych warstw skóry, gdzie usprawnia reakcje energetyczne jej komórek, przyspiesza odtworzenie zasobów witaminy C, oraz zwiększa przyswajanie witaminy A.

Kwas oleinowy i palmitynowy zaliczane są do emolientów- filmotwórczych składników zapobiegających transepidermalnej utracie wody. Funkcję tą pełnią również nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): linolowy, linolenowy i arachidonowy. Są to czynniki regulujące gospodarkę wodno-lipidową. NNKT korzystnie wpływają na przyswajanie witamin A,D i E.

Pod nazwą kwas pantotenowy (B5) i askorbinowy (C) kryją się dobrze nam znane witaminy, które są częstym składnikiem kosmetyków. Witamina B5 występuje w postaci D-pantenolu, który w skórze przekształca się do kwasu pantotenowego o działaniu łagodzącym. Witamina C wykazuje właściwości rozjaśniające, uszczelniające ściany naczyń krwionośnych i jest niezbędna do tworzenia włókien kolagenu.

Reasumując kwasy w kosmetykach nie zawsze są strikte składnikami aktywnymi o działaniu złuszczającym, ale w ich składzie odnajdziemy szereg tych, który pełnią inne, nie mniej ważne funkcje w preparacie.

Zobacz inne artykuły

Inne poradniki zdrowia i urody